Insectenreeks: Sierlijke zakdrager

In onze insectenreeks gaan we op zoek naar klein leven. Net als zij, halen ook wij graag ons voedsel uit de natuur. Tijd om onze buren beter te leren kennen!

sierlijke zakdrager cocon.jpg

Niet alleen bushcrafters halen materialen uit het bos om er dingen mee te maken! Dit kunstwerkje is het werk van een vlinderrups. De rupsen van de sierlijke zakdrager (Proutia betulina) bouwen coconnetjes van zijde/spinseldraden en materialen uit de omgeving zoals zand, aarde, korstmossen of ander plantaardig materiaal. Omdat ze materiaal uit de omgeving gebruiken, hebben ze een schutkleur die het voor hun vijanden moeilijker maakt ze te vinden.

De rupsen beginnen met de bouw van de cocon zodra ze uit het ei komen, al voordat ze beginnen met eten. Het kastje wordt bij de groei van de larve aan de voorzijde uitgebreid. De ontlasting verlaat aan de achterzijde de cocon. Ook afgestroopte vervellingshuidjes verlaten hier het coconnetje.

Wanneer de rups verzadigd is met voedsel, sluit hij de cocon af en gaat verpoppen. De coconnetjes worden tijdens de verpopping bevestigd aan vast substraat zoals rotsen of bomen.

Het zijn alleen de mannetjes die het kastje ooit verlaten, om te vliegen en te paren. Het volwassen vrouwtje komt enkel voor de paring het kastje uit of blijft zelfs in het kastje terwijl het mannetje zijn achterlijf voor de paring in het kastje steekt. 

#natuurpunt @nilsiwens

Vorige
Vorige

Forest To Plate x Wandelgoesting: Herfstig ploeteren aan de Dijle in Neerijse

Volgende
Volgende

Insectenreeks: opgepast voor Entomophthora muscae