Met deze 9 natuurwandelingen kom je de winter door
Credits Yuri Andries
Met Kerst en Nieuwjaar houden we het dit jaar klein en gezellig. Niets beter dus om je wandelschoenen aan te trekken en naar buiten te gaan. Wij bundelden negen mooie wandelingen over heel België.
1.Bosland in Hechtel-Eksel
In Limburg fiets en wandel je langs de toppen van de bomen. In dit meer dan 6000 hectare bos- en natuurgebied vind je voor ieder wat wils, je wandelt er tussen afwisselende landschappen met bossen, heide, kanalen, landduinen, rivieren en zelfs een Belgische Sahara! Het is een van de meest kindvriendelijke natuurgebieden in Vlaanderen met veel speelplek. Ook zijn er toegankelijke paden voor rolstoelgebruikers.
2. Wandelen in stilte in de Kalkense Meersen
In Oost-Vlaanderen vind je een van de laatste stiltegebieden. De Kalkense Meersen maken ook deel uit van het Sigmaplan en dienen als overstromingsgebied wanneer de Schelde uit zijn oevers treedt. Dat levert bijzonder mooie landschappen op wanneer de graslanden onder water staan. Je vindt er verschillende wandelroutes en fietsknooppunten. Wandel bijvoorbeeld eens de Galloway wandelroute en observeer dit oude runderras van dichtbij.
3. Meerdaalwoud en Heverleebos
Ten zuiden van Leuven vind je het Meerdaalwoud en Heverleebos, dat je vanop verschillende locaties kan betreden. Jong en oud, natuurliefhebber, natuurkenner, iedereen vindt er zijn/haar plekje. De ecologische waarde van dit gebied is zeer hoog, ze behoort tot de Europese topnatuur. De drie bonte spechten leven hier tezamen, het bos is de thuis van de oudste reeënpopulatie van Vlaanderen en je vindt er eiken van meer dan driehonderd jaar oud en vijf meter omtrek!
4. Laatste wildernis in de Hoge Venen
Tussen Spa, Malmedy, Eupen en Monschau vind je het welbekende plateau van de Hoge Venen. Weinig tot geen bebouwing of sporen van landbouw, je gaat hier echt even terug naar de natuur. In dit uitgestrekte natuurgebied kom je echt tot rust. Door de schrale bodem groeit alles heel traag, dat maakt het ook de ideale plek om zelf even te vertragen en stil te staan bij het landschap.
5. Bos ‘t Ename in de Vlaamse Ardennen
Vertrekken doe je in Oudenaarde om het Bos ‘t Ename te betreden. Dit bos gaat terug tot in de Middeleeuwen, waar het nauw verbonden was aan de haven van Ename en later aan de abdij. Er is in tussentijd veel gebeurd en veranderd, van een deel van het bos werden akkers gemaakt, die erna weer tot bos werden omgevormd. Uiteindelijk beslaat het bos nu meer dan 100 hectare, waar je heerlijk kan wandelen. Opgepast want de paden zijn niet toegankelijk voor buggy’s en rolstoelen.
6. Wandel door de drie gewesten in het Zoniënwoud
Ook in de hoofdstad vind je een prachtig stuk bos. Het Zoniënwoud is een beukenbos van meer dan 4000 hectare groot en ligt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het Vlaams Gewest én het Waals Gewest.
Je kan langs verschillende toegangspoorten de groene long van Brussel betreden en het bos is ook toegankelijk met de fiets.
7. Natuurgebied De Blankaart in de IJzervallei
Tussen Diksmuide en Oost-Vleteren vind je het natuurgebied De Blankaart, bestaande uit weilanden en moerassen die regelmatig overstromen. Het is een hotspot om vogels te spotten, je vindt er meer dan 1000 soorten riet-, weide- en watervogels!
De paden zijn geschikt voor buggy’s en een deel van de paden zijn goed toegankelijk voor rolstoelen.
8. Natuurpark Viroin Hermeton in de Viroinvallei
In de provincie Namen vind je het natuurpark Viroin Hermeton. Je wandelt er tussen de kalksteenformaties en heel wat Natura-2000 gebieden. Je vindt er zelfs de Belgische Grand Canyon, de Fondry des Chiens. Deze indrukwekkende kloof is 20 meter diep en herbergt een grote biodiversiteit.
9. Het Zoerselbos in de Antwerpse Kempen
Dit relatief kleine natuurgebied, gelegen in Zoersel en Zandhoven, herbergt een schat aan fauna en flora. Oud eikenbos wisselt zich af met naaldbos, heide, beken en grachten, dat maakt het aantrekkelijk voor tal van verschillende soorten, waaronder ook heel wat zeldzame soorten. Kenmerkend is hier het beemdenlandschap, dat zijn graslanden die omringd zijn door houtkanten. Zelfs de sporen van de Middeleeuwse vloeibeemden, waarbij hooilanden in de winter gecontroleerd onder water werden gezet voor bemesting, kan je er nog terugvinden.